Kritik Borsa uyarısı: Aman dikkat

Ekonomist David Rosenberg, “Matematik akla yatkın değil. Hisse senedi kazançları gerçeklikle çelişiyor” diyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarına damga vuran rallinin matematiğinin, ekonomik gerçeklerle çeliştiği düşünülüyor.

Insider’dan Yuheng Zhan’ın haberine göre, üst düzey ekonomist David Rosenberg, borsanın ekonomide olup bitenlerle açık bir tezat oluşturduğunu söylüyor. En son piyasa çılgınlığı, hisse senetlerinin sadece üç ay içinde hızlı bir düşüşe yakalandığı Temmuz 2007’nin izlerini taşıyor ve Rosenberg, kazançları körükleyen çılgınlığın ‘aşırılığın ötesinde’ olduğunu belirtiyor.

Rosenberg paylaştığı notta, geçen yılın sonundan bu yana yaşanan büyük yükselişin sürmesi için sağlam ekonomik temellerin bulunmadığını savunuyor ve piyasanın ‘rehavet, açgözlülük ve momentum’ tarafından yönlendirildiğini belirtiyor. Rosenberg, “Matematik bir türlü işe yaramıyor ve ‘şanslı olmak iyi olmaktan iyidir’ nakaratı bu manik ortamda işe yarasa da, tüm zamanların en iyi yüzde 10’luk değerlemelerine doğru momentum peşinde koşma konusunda hala rahat değilim” diye yazıyor.

‘KATSAYILARDAKİ GENİŞLEME MANTIKSIZ’

S&P 500’ün bu yıl şu ana kadarki yüzde 9,4’lük kazancına rağmen Rosenberg, Ocak ayından bu yana durgun kazanç tahminleriyle birlikte kazanç desteği eksikliğine dikkat çekiyor. Üstelik yıl başından bu yana 10 yıllık Hazine tahvil getirilerindeki 30 baz puanlık artış göz önüne alındığında, hisse senedi katsayılarındaki genişlemenin mantıksız olduğunun da altını çiziyor.

Rosenberg, perakende satış hacimlerinin yıllık bazda yüzde 1,6 oranında düşmesiyle birlikte perakende stoklarının tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkmasının, momentum ticaretinin piyasadaki mantığa nasıl meydan okuyabileceğinin açık bir örneği olduğunu vurguluyor.

Bu arada, çekirdek sermaye harcaması siparişleri Kasım 2020’den bu yana ilk kez sıfırın altına düşerken S&P 500 Sanayi Endeksi, durgunluk göstergesinden pek etkilenmemiş gibi görünen yeni rekor seviyelere ulaşıyor.

RİSKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Rosenberg, “Bugünün piyasasında başarılı olmanın en iyi yolu ekonomide olup bitenleri tamamen görmezden gelmektir!” diye yazıyor ve olumsuz kredi büyümesine, artan kredi temerrüt risklerine ve ters getiri eğrisine rağmen pek çok ABD bankasının bile bir yıl önce Silicon Valley Bank’ın çöküşünden önce görülen seviyelerde işlem gördüğünü ekliyor.

Bu arada borsanın korku göstergesi olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX) tarihin en düşük seviyelerinde bulunuyor ve bu da yatırımcılar arasında yüksek derecede bir rehavete işaret ediyor. VIX dünü 13 seviyesinin altında geçirerek 2018’den bu yana bu eşiğin altındaki en uzun serisine devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir